Speciální vinná nabíka z rodinného VINAŘSTVÍ BENEŠ |
|
BÍLÁ VÍNA: |
|
Aurelius – pozdní sběr 2017, polosuché | 310,- |
- Víno zelenožluté, na světle mírně nazlátlé barvy s lákavou vůní připomínající kvetoucí střemchu a lipový květ. Doporučujeme k jemným drůbežím paštikám a sladkovodním rybám dušeným na bílem víně. Servírujeme k sýrům typu čedar. | |
Chardonnay – pozdní sběr 2017, suché | 310,- |
- Elegantní víno zelenožlutého roucha s intenzivním buketem – osloví květnatá vůně evokující květ střemchy a citrusové aroma. Doporučujeme k předkrmům z drůbeže. Snoubíme jej se sýry holandského typu – gouda, eidam. | |
Sauvignon – pozdní sběr 2017, suché | 310,- |
- Víno světle žluté barvy se zelenavým podtónem a lákavou vůní připomínající květ z černého bezu a čerstvě zalomenou větvičku černého rybízu. Doporučujeme k fritovaným plodům moře a k uzeným rybám. Skvělou kombinaci tvoří s polotvrdými sýry holanského typu – gouda, eidam. | |
Rulandské bílé - Kabinetní víno, 2017, suché | 340,- |
- Světložlutý šat s živým nazelenalým reflexem, buket lákavě květnatý, připomínající kvetoucí citrusy a zimolez (růže z Jericha). Servírujeme s čerstvými kozími a ovčími sýry – feta, brynza. | |
Rulandské šedé – pozdní sběr 2017, suché | 340,- |
- Žlutozelený šat s živým zlatavým reflexem, buket ovocitě odrůdový (zimní jablka) s dotekem bylinkového čaje ochuceného kandovanou citrusovou kůrou a medem. Servírujeme jej se zralými sýry – blaťácké zlato. | |
Veltlínské zelené - Staré keře, pozdní sběr 2017, suché | 290,- |
- Světle nazelenalá barva a intenzivní odrůdově typická vůně (čitelné aroma mandlí), v chuti doplněné o kouřnaté tóny v závěru patřičně řízné, s výrazem zeleného pepře. Servírujeme se sýrem typu ementál. | |
ČERVENÁ VÍNA: |
|
Cabernet Moravia – jakostní víno odrůdové 2017, suché | 250,- |
- Víno čiré rubínové barvy s aromem zelené papriky. Vyniká v kombinaci s měkkými sýry – kamadet. | |
Dornfelder – pozdní sběr 2017, suché | 310,- |
- Víno sytě granátového šatu s živou jiskrou. V buketu dominují tóny černého ovoce. Doporučujeme k zvěřině, ostřejším gulášům. Snoubí se skvěle s vyzrálejšími sýry typu camembert. | |
Zweigeltrebe – pozdní sběr 2017, suché | 310,- |
- Víno jasně rubínové barvy, s příjemně ovocitou vůní v chuti přichází aroma višní a ostružin. Doporučujeme k játrové paštice a uzenině. Vyniká v kombinaci s měkkými sýry s bílou plísní – hermelín nebo s čokoládovými dezerty. | |
Něco málo o VINAŘSTVÍ BENEŠ: |
|
Rodinné vinařství Beneš vyrábí převážně vína z odrůd typických pro oblast Podluží. Pěstování révy i produkce vína se zaměřuje na to, aby vína měla čistý typický odrůdový charakter a vznikala co nejpřirozenějším způsobem. Při výrobě používáme postupy, které výrazně neovlivňují odrůdový charakter vína a necháváme je zrát přirozeně na jemných kalech. | |
Jak vyrábíme bílá vína? Vína (vznikají) zrají na svých kvasinkách a mají plnou a přirozenou chuť své odrůdy. Používáme také co nejméně síry. Kromě odrůdových vín vyrábíme i naše vlastní cuvé, které pěstujeme na bio vinici. Část vín zraje ve velkých dubových sudech. |
|
Jak vyrábíme červená vína? První redukce se provádí koncem srpna na zem a druhá na klarety a rosé. Z každého keře révy tak vznikne pouze jedna lahev přívlastkového vína. Vyrábíme také vína která zrají v barikových sudech (barikovaná, určená na delší zrání.) I klasická jakostní vína necháváme zrát ve velkých dubových sudech. |
|
Odkud naše víno pochází? Hrozny pocházejí z trati Hastrmany nebo Podsedky, obě tratě patří do vinařské oblasti Moravy, podoblasti Slovácké a vinařské obce Hrušky. V trati Hastrmany jsou těžší půdy s jílovým podloží. Vína jsou díky tomu plná a s pikantní kyselinou, určena pro delší zrání na lahvi. |